T

share on:

Skate

- Skateboarden: Belgen aan de wereldtop in Blankenberge -

Maarten Roose werkte jarenlang in het indoor skatepark Zumiez. Dat staat nu even op pauze maar heel wat skate-evenementen in België hebben nog steeds toestellen van Maartens Rampaffairz staan. Hij en zijn team zorgen in Blankenberge voor één van de grootste parcours voor een wedstrijd in ons land. “Om de skaters optimaal te laten bollen leggen we zelfs een houten vloer van bijna 400 vierkante meter aan”, vertelt Maarten. Red Bull zorgt voor een extra toestel zodat alle toppers zich kunnen uitleven en wat decoratieve extraatjes maken het dit jaar helemaal af. Skater Hans Borg bevestigt dat het evenement ieder jaar beter wordt. “Je skate nergens voor meer volk en die houten vloer rijdt niet alleen smooth maar is ook beter om te vallen, je glijdt verder”, lacht hij.

Op zaterdag strijden de niet-gesponsorden en op zondag komen de jongens met sponsors aan de beurt voor 2400 euro prijzengeld. Er is cash voor de podiumplaatsen maar er zijn ook bonussen voor de beste tricks. Alle beste Belgen worden dan verwacht en dat betekent meteen ook wereldtoppers. Ons land draait volop mee in de hoogste skateboardregionen en we hebben een drietal echte pro’s. “Youness Amrani zit onder contract in Amerika”, vertelt Maarten, “Phil Zwijsen vertoeft het merendeel van zijn tijd in Barcelona en won twee jaar terug. De winnaar van vorig jaar Axel Cruysberghs is er ondertussen achttien en aan zijn profcarrière begonnen met trips naar Amerika, China en Berlijn. Hij werd onlangs in Praag nog vierde op een manche van de World Cup Skateboarding.”

Hans Borg: “Je skate nergens voor meer volk en die houten vloer rijdt niet alleen smooth maar is ook beter om te vallen, je glijdt verder…”

 

Toen enkele surfers in California het dagenlange gebrek aan golven beu waren, monteerden ze rolschaatswieltjes onder hun surfplanken en zo was skateboarden geboren. De laatste jaren verschijnen meer en meer lange skateboards in het straatbeeld die je laten surfen op beton. De planken van Carver hebben zelfs een voorste as die in twee richtingen beweegt en zo het surfgevoel perfect nabootst. De Californische familie Hamborg ging nog een stap verder en ontwikkelde extra large boards die even groot zijn als een echte surfplank. Carver skaten, long- en Hamboarden maken ook deel uit van de initiaties.

share on:


beachclub beachclub Philips Redbull Vans swatch